Evcil hayvanlarınızla yazların sıcak geçtiği bir bölgede mi yaşıyorsunuz? Klimanız yoksa, kedinizin sıcaktan bayılabileceği konusunda endi...
Evcil hayvanlarınızla yazların sıcak geçtiği bir bölgede mi yaşıyorsunuz? Klimanız yoksa, kedinizin sıcaktan bayılabileceği konusunda endişeniz olabilir. Belki de aklınızdan şu sorular geçiyordur: Siz gittiğinizde gün içerisinde başlarına bir şey gelir mi? Kediniz terler mi veya çok acı çeker mi?
Neyse ki, evinizi tüylü dostunuz için yeterince serin tutma anlamında yapabileceğiniz bazı şeyler var.
Cehennem Sıcağında Zavallı Bir Kedi Yavrusu
Yine de bu, sıcak bir evde kilitli kaldığında güvenli ve rahat olacağı anlamına gelmez. Kediler, insanlar gibi terleyemezler. Bunun yerine, kedinizin serin yüzeylere yayılarak, daha hızlı nefes alarak ve soğuk su içerek sürekli ısı salması gerekir.
Önlem amaçlı olarak kediniz için evin etrafında birkaç tedbir alarak onun rahatından emin olun:
Her yere bol miktarda su koyun: Yaz aylarında su daha hızlı buharlaşacağından - ve kediniz evde pek fazla gezinme eğiliminde olmayacağından - evin çeşitli yerlerinde birkaç kase soğuk su bulundurmak iyi bir fikirdir. Eviniz birkaç kattan oluşuyorsa her kata bir kase koyun. Kaseleri sandalyenin altına veya güneş ışığından ve kedi mamasından uzak koymak onları daha çekici hale getirebilir. Hatta bazı su kaplarını gece boyunca dondurucuya koyabilir ve sabahları bunları doldurarak suyun daha uzun süre soğuk kalmasını sağlayabilirsiniz.
Ev yapımı buz torbası: Kedinizin dinlenmeyi sevdiği yere ev yapımı bir buz torbası bırakın. Kediniz sıcaktan çok bunaldığında bir havluya sarılmış buz dolu bir su şişesi iyi bir gündüz şekerleme arkadaşıdır. (Eve döndüğünüzde kabı tekrar dondurucuya koymayı unutmayın.) Kedinizi piyasada satılan bir buz torbasıyla asla yalnız bırakmayın, çünkü içindeki kimyasal maddeler patlar veya sızarsa tehlike yaratabilir.
Perdeleri kapatın: Birkaç odayı perdelerle karartarak, gün içinde evinize giren güneş ve ısı miktarını sınırlayabilirsiniz. Bu durumsa yarattığınız gölge için sadece kediniz size müteşekkir olmakla kalmaz, aynı zamanda siz de kapıdan girer girmez sıcak hava dalgasına kapılmazsınız.
Bir vantilatörü çalışır bırakın: Doğru noktalara koyulmuş küçük bir veya iki fan, hava dolaşımına yardımcı olur ve kedinizi gün boyunca daha serin tutar. Tüm gün çalışmasını istemiyorsanız, fan için bir zamanlayıcı ayarı kullanabilirsiniz.
Ona serin bir mağara oluşturun: Kediler mobilyaların altında serinlemeyi sever, bu yüzden yayılması ve rahatça uyuyabilmesi için yatağınızı yerden yükseltin. Alternatif olarak, mutfak masanıza bir yere uzanan masa örtüsü örtmek ona serin bir karo veya ahşap zemin üzerinde havadar bir kaçış yeri sağlayabilir.
Güvenlik Önerileri
Kediler serinlemek için suya ve temiz havaya ihtiyaç duyar ama bunların fazlası da her zaman iyi değildir. Kedinizin büyük küvetlere veya yüzme havuzlarına erişemediğinden emin olun. Boğulma tehlikesi yaratabileceği için küvetinizi veya büyük su kovalarını dolu şekilde bırakmayın. Havuzunuz varsa, siz evde değilken kedinizin buraya erişemeyeceğinden emin olun.
Ayrıca pencereleri açık bırakmamaya da dikkat etmelisiniz. Kediler sineklikleri ittirip kaçabileceği veya ağır bir pencere aniden üzerlerine kapanabileceği için siz evde yokken ağır pencereleri açık bırakmamalısınız. Evcil hayvanınızın temiz hava alması için en az bir pencereyi güvenli şekilde açık bırakın. Hafif bir açık pencerenin önüne fan yerleştirilmesi, kedinizi tehlikeye atmadan hava dolaşımını sağlar.
Sıcaktan Bunalan Kediler: Uyarı Belirtileri
Aşırı derecede nefes nefese kalma, hızlı kalp atışı, çukurlaşmış gözler veya kedinizin tuvalet kabında daha az idrar belirtisi fark ederseniz, kediniz susuz kalmış ve sıcaktan aşırı muzdarip olmuş olabilir. Boynu ve omzu arasındaki deriyi hafifçe sıkarak nem seviyelerini kontrol edin: "Dik ve canlı" duruyor mu? Yoksa hemen yatıyor mu? Eğer öyleyse, muhtemelen susuz kalmıştır ve hemen veteriner hekime götürülmesi gerekir. Sonrasında durum daha da şiddetlenmeden serumla sıvı verilmesi gerekebilir.
Kaynak: www.hillspet.com.tr
Tüylü dostunuzun sıvı ihtiyacını karşılaması, özellikle bu sıcak havalarda daha da önem arz etmektedir. Düzenli olarak su içmesi, kedinizin sağlığı için önemlidir, çünkü uygun böbrek fonksiyonunu sağlamaya yardımcı olur ve üriner sistem hastalıklarına yol açabilecek kristal oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
Kediler genellikle taze ve akan sudan su içmeyi daha çok severler. Onların su içme heveslerini arttırmak için üretilmiş olan otomatik su sebilleri oldukça işe yaramaktadır. Otomatik su sebilleri, kedi su pınarları kedinize temiz su sağlar. Su sürekli hareket ederek filtreden geçer, temizlenir ve bu sayede kötü koku oluşmaz.
İndirimli, kaliteli ve bir çok seçeneği ile kolaymama.com’da satışta olan otomatik su sebillerini, kedi su pınarlarını incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz ;
Kolay Mama Kedi Su Pınarları
500 TL üzeri ücretsiz kargo ve peşin fiyatına 3 taksit imkanından faydalanabilirsiniz.
YORUMLAR