Kediler Neden Evin İçine Çiş Yapar ?

  Kedilerde evin içine idrar püskürtme ve idrarını yapma   Kediler çoğunlukla tuvalet alışkanlıkları konusunda çok titizdir ve tutarlı b...

 




Kedilerde evin içine idrar püskürtme ve idrarını yapma

 

Kediler çoğunlukla tuvalet alışkanlıkları konusunda çok titizdir ve tutarlı bir şekilde, varsa evin içindeki kum kabını kullanacak ya da bahçeye dışkılayacaktır. Bu nedenle idrar püskürtüyor ya da idrarını odanın bir köşesine yapıyorsa, dikkatinizi vermeniz gereken bir durum vardır.


İdrar püskürtme ya da idrarını yapma - hangisi ?

Kediler, kendileri ve diğer kediler için bir koku sinyali ya da 'işareti' olarak idrar kullanırlar. Koku işareti için idrar biriktirme motivasyonu, dolu idrar kesesini rahatlatmak için idrarını yapmaktan çok farklıdır. Bu nedenle, potansiyel çözümleri değişiklik göstereceğinden, kedinin idrar mı püskürttüğünü, yoksa idrarını mı yaptığının belirlenmesi önemlidir.

Kedi, idrarını yapmak için çömelir ve idrar hacmini yatay bir yüzeye bırakır. Daha sonra idrarın etrafındaki bölgeyi eşeleyebilir; ancak bu her zaman geçerli değildir. Uygun olmayan idrar yapmanın en sık gerçekleştiği yerler halı, kanepe, yorgan, küvet ya da lavabodur.

Kedi, idrar püskürtmek için çoğunlukla ayakta durur, arka ayağıyla bir merdivene basma hareketi yapar, kuyruğunu titretir ve duvar gibi belirgin bir koku işareti bırakacağı dikey bir yüzeye az miktarda idrarı geriye doğru püskürtür. İdrar püskürtme davranışının sık gerçekleştiği yerler, kapı, pencere, kedi kapısının çevresi, perde, elektrik ekipmanı ve alışveriş ya da çöp torbalarıdır.

Kedinin bu iki davranıştan hangisini yaptığı belirlendiğinde, bu davranışı çözümlemek için önlem alınması gereklidir.

  • Temizlik

Gerçek bir kaza olsun ya da olmasın, kedi özel bir yere idrarını yaptığında ya da dışkıladığında, hassas burnu, onu aynı yeri düzenli bir tuvalet olarak kullanmaya teşvik edecektir. Bu alışkanlığı kırmanın en iyi yöntemi, kediyi mümkün olduğunca uzun bir süre bu bölümden uzak tutmak, kedinin alabileceği herhangi bir kokuyu ortadan kaldırmak ve erişimini engellemek için mobilyaları kullanarak o bölümün yerleşimini değiştirmektir. Bu bölgeyi %10 oranında biyolojik ya da enzimatik temizlik deterjanı çözeltisiyle yıkayın ve daha sonra soğuk suyla durulayarak kurumaya bırakın. Bu bölüme (bitki sulama süzgeci kullanarak) tuvalet ispirtosu püskürtün, fırçalayın ve kurumaya bırakın. Hassas döşemelik kumaşlarda ilk olarak küçük bir alanda deneme yapmanız gerekebilir. Kalan kokuları uzaklaştırmak için bir takım ürünler mevcuttur, bu ürünleri çevrenizdeki veteriner kliniğinden satın alabilirsiniz. Halı son derece emicidir ve idrar sıklıkla altındaki zemin döşemesine kadar halının tüm katmanlarının içine işler. Söz konusu bölüm uzun bir süre boyunca kötü şekilde kirlenmişse, halının bu kısmının ve altındaki bölümün kesilerek çıkarılması ve değiştirilmeden önce, altındaki beton veya döşeme tahtalarının kullanılır hale getirilmesi gerekebilir.

 

  • Tıbbi sorunlar

Evde uygun olmayan yerlere idrarını yapmaya başlayan bir kedi, kontrol için veteriner hekime götürülmelidir. Sistit, kedinin zorlanmasına ve sık sık az miktarda idrar yapmasına neden olabilir. Stresle ilişkili üriner sistem rahatsızlığını bir formu fazla belirgin bir tablo değildir, ancak sık görülen semptomu, idrarın kum kabının dışına yapılmasıdır. Üriner sistem enfeksiyonu ya da iritasyonu, kedinin dışarıya çıkmaya ya da kum kabına gitmeye çalışmak yerine ayakta dururken idrar yapmasına neden olabilmektedir. Bu şekilde idrar yapma, bazen idrar püskürtmeyle karıştırılabilmektedir. Tekrarlayan sistit söz konusu ise, sıvı alımının arttırılması sıklıkla kedilere yarar sağlamaktadır. Bu durumda, kedinin kuru olan mamasının yaş mama ile değiştirilmesi gerekebilmektedir; ancak herhangi bir beslenme değişikliği konusunda veteriner hekime danışmalısınız.

Kedim niçin evin içine idrar püskürtüyor?

Erkek ya da dişi, kısırlaştırılmış ya da kısırlaştırılmamış tüm kediler idrar püskürtebilmektedir. Bu durum çoğunlukla, kokuyla iletişim sistemi kapsamında dışarıda gerçekleşmektedir. Kediler ayrıca sürtünerek, tırmalayarak ve başıyla hafifçe vurarak da (ağız çevresindeki bezlerin ağaç dallarına ya da başka objelere sürünmesi) koku sinyalleri bırakmaktadır.

Bir kedi, yalnızca başka kedilere orada olduğunu bildirmek için değil, bölgesini alışık olduğu kendi kokusuyla 'döşeyerek' güvende hissetmek için de koku bırakmaktadır. Kısırlaştırılmamış kedilerde, idrar yalnızca kedinin varlığının değil, durumunun da işaretidir. Erkek kedilerin dikkatini çekmek için, kızgınlık dönemindeki dişilerin idrarında yüksek düzeyde östrojen vardır. Evcil kedilerin çoğu kısırlaştırılmakta ve muhtemelen bunu yapma ihtiyacı hissetmemeleri nedeniyle içeriye idrar püskürtmemektedir. Evin içine idrar püskürtme, kedinin kendini gergin hissetmesinin ve kendisini yine kendine ait kokuyla çevreleyerek güvende hissetmeye gereksinim duyduğunun bir göstergesidir.

Evin içine idrar püskürtme, kedinin bir şeylerin tehdidi altında olduğu hissine kapıldığını belirtmektedir. En sık görülen nedeni evin içinde ya da yakınlarda başka kedilerin olmasıdır. Bununla birlikte, kedi zaten biraz kaygılıysa, evde yeni bir bebek ya da yeni bir kişi olması, tadilat, dekorasyonun yenilenmesi ya da rutin alışkanlıklarındaki bir değişiklik de, evin içine idrar püskürtmeye başlamasının habercisi olabilmektedir.

En sık görülen sebeplerin başta geleni de, özellikle kısır olmayan erkek kediler, çiftleşmek istedikleri için idrar püskürtmektedir. Hem bölgesini işaretleme, hem de dişilere haber gönderme iç güdüsüyle bunu yapmaktadırlar. Uzman veteriner hekim tarafından kısırlaştırma operasyonu sonrası genellikle bu durum sona ermektedir ve erkek kediniz artık idrar püskürtme durumundan vazgeçecektir. Burada en önemli noktalardan biri de, kedinizin yaşı çok ilerlemeden kısırlaştırma operasyonu yaptırmanız olacaktır. Aksi halde, bu davranışı huy edinmiş olup, bir alışkanlık olarak da devam edebilme riski vardır.

  • Çevredeki kedilerin tehditleri

Kediler, istilacı kedilere varlıklarını bildirmek için sıklıkla kedi kapısının ya da kapıların etrafına idrar püskürtmektedir. Kediniz, eve başka bir kedinin girmesinden rahatsız olmuşsa, kedi kapısını ve kedinin kendi başına giriş çıkışını bloke eder. Kapının tamamen bloke edilmesi seçeneği yoksa, manyetik ya da elektronik girişin seçildiği bir kedi kapısının takılması (kedinizin tasmasına takılan bir cihaz kullanarak), daha fazla istilayı önleyebilmektedir. Kedinize dışarıdan destek sağlamak için diğer kedileri bahçenin dışına çıkarın. Kedi içerisinin güvenli olduğunu hissettiğinde, işaretleme ihtiyacı azalacaktır.

  • Dekorasyon ve tadilat

Sinirli ya da tamamen evin içinde yaşayan bir kedi, çevresindeki değişiklikleri tehdit olarak algılayabilir. Dekorasyonun yenilenmesi ya da mobilyaların değiştirilmesi, kedinin sürtünerek ve tırmalayarak dikkatle koyduğu tüm gizli işaretleri etkili bir şekilde ortadan kaldırmaktadır. Bunun etkisini azaltmak için, kokular gücünü kaybedinceye ve eve alışık olduğu kokularla karışıncaya kadar kediyi odalardan uzak tutun. Kedinin kendi kokusunun biraz yayılmasını sağlayarak bu süreci hızlandırabilirsiniz. Yumuşak bir pamuklu kumaş alın ve nazikçe kedinizin yüz çevresine (kedinin kendi kişisel kokusunu üreten bezlerin bulunduğu bölge) sürün. Toplanan salgılar, doğrudan kedinin beynine tanıma ve güvenlik mesajı gönderen feromonlar içermektedir. Bu kumaşı sorunun ortaya çıktığı yerde kedinin boyu düzeyindeki mobilyalara ya da duvarlara sürün ve bunu günde birkaç kez tekrarlayın. Zaten kendi kokusunun mevcut olduğunu fark ederse, kedinin idrar püskürtme olasılığı azalabilir. Veteriner hekiminiz, aynı şekilde etki gösteren sentetik feromonlar içeren bir ürün de verebilir. Örneğin kanepenizi değiştiriyorsanız, ileriye yönelik plan yaparak daha tanıdık ve kabul edilebilir hale getirmek için önce birkaç hafta boyunca yeni mobilyanın üzerine örtülebilecek bir kumaş kullanın.

Kedinizin güven duymasına yardımcı olun

İdrar püskürtme nedeni açık olmadığında dahi, kedinizin daha fazla güven duyabilmesini sağlayacak yöntemler vardır. Örneğin kedinin dolaşacağı bölümlerin bir ya da iki odayla sınırlanması, güvenlik hissinin artmasına ve işaretleme arzusunun azalmasına yardımcı olabilir. Bir kedi yalnızca daha önce çözümlenmiş olan durumdan dolayı çok gerginse, tehdit edilen (ya da saldırgan) kediye başka kedilerin olmadığı bir yerde yeni bir yuva edindirilmesi düşünmeye değer bir seçenektir. Diğer kedilerle başa çıkma baskısı olmadığında, tehdit altındaki kedinin idrar püskürtmesi mümkün değildir ve bu yolla kedinizin daha mutlu olmasını garanti altına alabilirsiniz. Saldırgan bir kedi de, çok sayıda kedinin bulunduğu bir ortamda sıklıkla gergindir ve tek başına olacağı bir ev onun için yararlı olabilir.

Özel yardım

İdrar püskürtme ve idrarını yapma, pek çok kedide burada özetlenen teknikler kullanılarak düzeltilebilmektedir. Bazı durumlarda sorun devam edebilir ve bu sorunu kendi başınıza çözmekte ısrar etmek yerine veteriner hekiminizle konuşmanız tavsiye edilmektedir.

 


Kediler neden kum kabını kullanmak istemez ?

Kedinizin tuvalet alışkanlıkları değişmişse ve kum kabını kullanmıyorsa, muhtemelen bunun açık bir nedeni vardır. Hatta artık tuvaletini evdeki başka bir yere yapmaya başlamış bile olabilir.

İşte en yaygın nedenler ve deneyebileceğiniz bazı çözümler:

Kirli kum kapları: Kediler, çok fazla kirlenmiş olan bir kabı kullanmak istemez.
Çözüm - Kum kapları iki günde bir tamamen temizlenmeli ve katı parçalar ve oluşan kümeler alınarak günde bir kez temiz kumla doldurulmalıdır.

Kumdan rahatsız olma:
Çözüm - Güçlü kokusu olan parfümlü kum, deodorantlar ya da dezenfektanların kullanılması, kokuya duyarlı olan kedinin kabını kullanmasını engelleyebilir. Kabı temizlemek için hafif bir deterjan ve sıcak su ya da spesifik olarak önerilen dezenfektanı kullanın. Kedilerin başlangıçta kabı kullanmayı öğrenmesi için uygun şekilde bir tuvalet bölümü oluşturulması gerekebilir ve kabın çok sık temizlenmesi bağlantıyı zayıflatabilir.

Yanlış kum türü:
Çözüm - Katılığı ya da türünün değişmesi, kedinin kumu kullanmasını engelleyebilir. Bir yavru kediyken ağaç bazlı granüller uygun olabilir; ancak kedi ağırlaştıkça, rahatsız bir yüzeyde yürüme konusunda bazı itirazları olacaktır. Kediler, parfümlü koku gidericinin olmadığı, ince kum sertliğinde ince taneli altlık kumunu tercih eder. Kullandığınız kum türünü değiştirmek istiyorsanız, kedinin tepkisini ölçmek için bir hafta boyunca yeni kumu kademeli olarak eski kumla karıştırın.

Kum kabının konumu:
Çözüm - Kum kabı köpek, çocuklar ya da diğer kedilerin rahatsız edeceği açık bir yere yerleştirilmişse, kedi bu kabı kullanırken kendini çok savunmasız hissedebilir. Bunun yerine, televizyonun arkasında daha güvenli bir nokta arayabilir. Gürültülü bir çamaşır makinesinin ya da kurutma makinesinin yanındaysa, kum kabını kullanmak istemeyebilir. Açık ya da yol üzerinde olan kum kabını hemen kedinin yalnızca bir ya da iki yönden izlemek zorunda kalacağı sessiz bir köşeye yerleştirin. Mama kabının yakınına konması, kedinin kum kabını kullanmasını engelleyecektir; bu nedenle mama kaplarını başka bir yere koyun.

Kum kabının türü:
Çözüm - Bazı kediler, kapalı bir kabın verdiği güveni tercih ederken, bazı kediler de daha fazla kaçış seçeneği sağladığından açık bir kabı tercih eder. Normal olarak açık bir kap kullanıyorsanız, kapaklı bir kap satın almanız düşünmeye değer bir seçenek olabilir; elbette ki bunun tersi de geçerlidir. Bir tarafı kesilmiş olan bir kutuyu ters çevirerek ya da saksı bitkilerini dikkatle yerleştirerek, gereken gizliliği sağlayabilirsiniz. Bazı kapalı kapların, üst tarafta giriş kapakları vardır ve daha güvensiz kediler için bu çok büyük bir engel olabilir.

Kötü bağlantılar:
Çözüm - Bazen bir kedi, kötü bir deneyim yaşamış olduğu için kum kabını kullanmamaya karar verir. Kum kabını kullandığı sırada bir kediye ilaç vermek ya da dokunmak, kötü bir bağlantı oluşturması için yeterli olabilir. Kum kabının sessiz bir noktaya taşınması yardımcı olabilir.

Erken dönemde eğitim: Hemen geniş alanlara ulaşmaları sağlanırsa, küçük oldukları dönemde yavru kediler sıklıkla evde dışkılayacaktır.
Çözüm - Kediler yeni evlerine ilk geldikleri zamanla annelerinin verdiği ilk kum kabı eğitimi arasında yalnızca haftalar vardır. İdrar kesesi ve bağırsak kontrolü bir yetişkin kadar gelişmemiştir ve dolayısıyla, küçük bir yavru kedinin kum kabına her zaman kolayca ulaşması önemlidir. Yavru kedinin başlangıçta bir odada tutularak, evin diğer bölümlerini keşfetme süresinin birkaç hafta sonra uzatılması uygundur. Yavru kedi kum kabını her kullandığında, yaşam boyu sürdüreceği köklü bir davranış oluşturur.

Kedinizle ilgili daha fazla tavsiyeye ya da yardıma ihtiyaç duyarsanız, lütfen bölgenizdeki veteriner hekim ya da veteriner hekimle iletişime geçiniz; bu kişiler size daha fazla öneride bulunabilecektir.

 

Kaynak:www.hillspet.com


Sağlıklı, hijyenik ve ekonomik tüm kedi tuvalet ürünleri için ; kolaymama.com !

 

YORUMLAR

Ad

17 şubat,1,17 şubat dünya kediler günü,1,3 aralık,1,4 Nisan,1,4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü,1,4 Nisan Sokak Hayvanları Günü,1,8 mart,1,8 mart dünya kadınlar günü,1,afet,1,bağırsak kurdu,1,birman,1,birman cat,1,birman ırk,1,birman ırk kedisi,1,birman ırkı,1,birman kedi,1,birman kedisi,1,büyük ırklar,1,cats best,1,cats best kedi kumu,1,chihuahua,1,çocuk gelişimi,1,çocuklarda hayvan sevgisi,2,deprem,1,deprem çantası,1,dünya engelliler günü,1,dünya kediler günü,1,emekçi,1,emekçi kadınlar,1,emniyet kemeri,1,engelli,1,engellihayvanlar,1,engelliler günü,1,evcil hayvan,7,evcil hayvan ürünleri,10,evcil hayvanlar,2,golden,1,golden köpek,1,golden retriever,1,golden retriever bakımı,1,golden retriever köpek,1,hassasiyet,1,hayvan,1,hayvan sevgisi,4,hayvanlar,1,hihuahua köpek ırkı,1,hills,1,hipoalerjenik,1,hypoallergenic,1,ırk,1,ırk kedisi,1,ırk rehberi,4,idrar püskürtme,1,indirim,1,indirimli mamalar,2,kadınlar günü,1,kadınlar günü tarihi,1,kedi,10,kedi ağız ve diş sağlığı,1,kedi alerjisi,1,kedi bakımı,15,kedi çiş kumu,1,kedi hastalığı,1,kedi hastalıkları,1,kedi ırk bilgisi,1,kedi ırkı,1,kedi ırkları,2,kedi idrar kumu,1,kedi kumları,1,kedi kumu,2,kedi macunu,1,kedi maması,9,kedi pati bakımı,1,kedi sağlığı,5,kedi sahiplenmek,1,kedi şampuan,1,kedi taurini,1,kedi tuvalet bakımı,5,kedi tuvalet kumu,2,kedi tuvaleti,1,kedi tuvaleti kumu,3,kedi ürünleri,1,kedi ve köpek beslenme,18,kedi vitamin ve katkıları,2,kedi vitamini,2,kediler,2,kediler günü,1,kedilerde beslenme,9,kedilerde iç parazit,1,kedilerde taurin,1,kedilerde tuvalet sorunu,1,kedilerde tüy ve deri bakımı,2,kedim eve çiş yapıyor,1,kedim tuvalete yapmıyor,1,kısır kedi,2,kısır kedi maması,2,kısırlaştırılmış kedi,2,kısırlaştırılmış kedi maması,4,kısırlaştırılmış kedilerde beslenme,4,kitten,1,kitten mama,1,kitten maması,1,kolaymama,3,kolaymamacom,1,köpek,5,köpek ağız ve diş sağlığı,1,köpek araba seyahati,1,köpek bakım,1,köpek bakımı,13,köpek dışkı yeme,1,köpek eğitimi,7,köpek emniyet kemeri,1,köpek göz ve kulak bakımı,1,köpek göz ve kulak sağlığı,1,köpek güvenliği,1,köpek ırk bilgisi,2,köpek ırkı,1,köpek ırkları,2,köpek ihtiyaçları,1,köpek kaka yeme,1,köpek maması,5,köpek oyuncağı,1,köpek ödülü,2,köpek pati bakımı,1,köpek sağlığı,9,köpek sahiplenmek,1,köpek seyahati,1,köpek şampuan,1,köpek tasma eğitimi,2,köpek tasması,2,köpek tuvalet eğitimi,2,köpek yıkama,1,köpeklerde beslenme,7,köpeklerde tasma eğitimi,1,kum,1,kuru şampuan,1,kutlu olsun,1,küçük ırklar,1,mama seçimi,1,mature kedi maması,1,merhamet,1,miyav,1,odun kedi kumu,1,odun kum,1,patili dostlar,1,pro plan live clear,1,puppy,1,puppy köpek maması,1,retriever,1,saf sevgi,1,sağlıklı beslenme,1,sahiplen,1,sahiplenmek,2,satın alma sahiplen,1,senior kedi,1,sevgi,1,sevgililer günü,1,sokak hayvanları,2,sokak kedileri,1,şivava,1,t,1,tahılsız,1,tahılsız kedi maması,1,talaş kedi kumu,1,talaş kum,1,tasma,1,tasma eğitimi,1,taşıma kabı,1,taurin,1,temizlik ürünleri,1,tuvalet,1,tuvalet eğitimi,2,veteriner,1,veteriner hekim,1,womans day,1,yaşlı kedi,1,yaşlı kedi beslenme,1,yaşlı kedi maması,1,yaşlı kedilerde beslenme,2,yavru kedi,4,yavru kedi beslenme,1,yavru kedi maması,1,yavru kedilerde beslenme,3,yavru köpek,1,yavru köpek maması,1,yavru köpeklerde beslenme,1,yavru kuru mama,1,yavru mama,2,yavru maması,2,yeni,1,yetişkin kedilerde beslenme,2,yetişkin köpeklerde beslenme,5,zararlı köpek yiyeceği,1,zararlı köpek yiyecekleri,1,zehirli köpek besinleri,1,zehirli köpek yiyecekleri,1,
ltr
item
kolaymama blog: Kediler Neden Evin İçine Çiş Yapar ?
Kediler Neden Evin İçine Çiş Yapar ?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggJdjWH2QZ_MoyfPVSvSVbvnLiodaT9VU4MsD_tfhcWUjTs7LWZA4NnBKXUn-j5Z7MYgJXjZYEZ8VLf7AN6qZy2OHnihsXGs5grt3QNaszSnXR0u7moN9CAXjIabG-tP0O9O0Pbwecj4wd1Z5fQDBEdm4gpsGqF95HlwFQOaBMGlabqrM_E618GRfDNQ4/w666-h443/iStock-1132930108.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggJdjWH2QZ_MoyfPVSvSVbvnLiodaT9VU4MsD_tfhcWUjTs7LWZA4NnBKXUn-j5Z7MYgJXjZYEZ8VLf7AN6qZy2OHnihsXGs5grt3QNaszSnXR0u7moN9CAXjIabG-tP0O9O0Pbwecj4wd1Z5fQDBEdm4gpsGqF95HlwFQOaBMGlabqrM_E618GRfDNQ4/s72-w666-c-h443/iStock-1132930108.jpg
kolaymama blog
https://blog.kolaymama.com/2024/03/kediler-neden-evin-icine-cis-yapar.html
https://blog.kolaymama.com/
https://blog.kolaymama.com/
https://blog.kolaymama.com/2024/03/kediler-neden-evin-icine-cis-yapar.html
true
1637423259952516900
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts Hepsini Gör Devamını oku Yanıtla Cancel reply Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR POSTS Hepsini Gör RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE ARA TÜM YAYINLAR Not found any post match with your request Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara just now 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan önce Takipçiler Takip THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy İçindekiler