Köpeklerde Tasma Eğitimi

Köpeğinize öğreteceğiniz ilk derslerden biri tasmayla nasıl yürüyeceğidir. İster yeni bir yavru köpeğiniz ister daha yaşlı bir köpeğiniz ols...

Köpeğinize öğreteceğiniz ilk derslerden biri tasmayla nasıl yürüyeceğidir. İster yeni bir yavru köpeğiniz ister daha yaşlı bir köpeğiniz olsun, tasma ile gezdirme itaat eğitiminin temeli olduğundan tüm köpek sahipleri için önemli bir beceridir. 

Köpeğinizi eğitmek zaman ve sabır gerektirse de, köpeğinizi tasmayla nasıl eğiteceğinize dair bu adım adım kılavuz, tasma eğitiminin temel teknikleri ve stratejileri hakkında rehberlik sunar. 

TASMA EĞİTİMİ NEDEN ÖNEMLİDİR? 

Tasma eğitimi köpeklerin ihtiyaç duyduğu yapıyı da sağlar. Bir köpeğin kendisinden ne beklendiğini ve bu beklentileri nasıl karşılayacağını açıkça bilmesi önemlidir. Tasma ile gezdirme, takip edilecek parametreler ve net kurallar verir. Bazı köpekler ilk başta tasmaya karşı çıksa da, çoğu sonunda bundan keyif almaya başlayacak ve tasmalarını aldığınızı gördüklerinde heyecanlanacaklardır çünkü bunun sizinle eğlenceli şeyler yapacakları anlamına geldiğini bilirler. Köpeğiniz size güvenmeyi, saygı duymayı ve itaat etmeyi öğrendikçe bu ikiniz için bir bağ kurma deneyimi haline bile gelebilir. 

NEYE İHTİYACINIZ OLACAK 

Sadece birkaç temel öğeye ihtiyacınız var: 

Tasma veya koşum takımı - Farklı tasma ve kayış türleri farklı sorunlara hitap edebilir. Köpeğinizin boynuna dolanan basit bir tasma, köpeğinizin davranışsal veya sağlık sorunları yoksa iyi çalışır. Bununla birlikte, bir koşum takımı, baş yular, tasma veya ön klipsli koşum takımı daha iyi bir seçim olabilir çünkü daha hassas olabilecek küçük köpekler (chihuahualar gibi), soluk borusu sorunları olan köpekler ve boyun bölgesine (normalde bir tasmanın oturacağı yer) baskı uygulandığında daha da kötüleşecek herhangi bir durum için daha iyi çalışırlar. Ayrıca, birçok koşum takımı tasma çekmeyi caydırmak veya tokalı tasmadan kurtulmakta usta olan köpek Houdinis'lerle başa çıkmak için çok iyidir. 

Tasma - Doğru tasmanın seçilmesi önemlidir. Uzunluğu 4 fit ile 6 fit arasında olan bir tasma tercih edin, ancak geri çekilebilir tasmalardan kaçının. Birçok veteriner, köpek tasma eğitimi almış olsa bile geri çekilebilir tasmaların kullanılmasını önermez çünkü hem köpek hem de insan için tehlikeli olabilirler. Ancak kontrol açısından fazla bir şey sunmamaları, onları tasma eğitimi için kötü bir seçim haline getirir. Bunun yerine, yanınızda yürürken köpeği çekmeyecek kadar uzun, ancak ilerlemesini veya geride kalmasını engelleyecek kadar kısa olan normal, sabit bir tasma seçin. Seçeceğiniz uzunluk, boyunuza ve köpeğinizin boyutuna bağlı olacaktır. Daha küçük köpekleri olan daha uzun boylu insanlar muhtemelen daha uzun bir tasmaya ihtiyaç duyarken, daha büyük köpekleri olan daha kısa insanlar daha kısa bir tasma ile daha iyi sonuç verecektir. 

Ödül - Pozitif pekiştirme güçlü bir eğitim aracıdır. Köpeğinizi iyi davranışı ve bu önemli beceride ustalaşması için ödüllendirmek istersiniz, ancak ödüller tek ödül değildir - ve ilk veya en yaygın ödül olmamalıdır. Köpeğinizi teşvik etmek için evcil hayvanları ve bol bol "aferin oğlum/kızım!" ifadesini kullanın. Tasmayla iyi yürüdüklerinde bir parti verin. Heyecanlanın. Onları okşayın, sevin, ancak ödül mamasını çok nadir ve özel bir ödül olarak kullanın. Köpeğiniz zaten sizin sevginizi ve ilginizi tercih edecektir. Köpeğinize ödül maması beklemeyi öğretmekten kaçının. Bu, onları mutlu ve sağlıklı tutarken sevginizi göstermenin en iyi yoludur. 


Sabır - Tasma eğitimi kolay değildir ve muhtemelen çok sabırlı olmanız gerekecektir. Yavru köpekleri eğitmek zor olsa da, yetişkin bir köpek de zaman zaman aynı derecede sinir bozucu olabilir. Hayal kırıklığına uğradığınızı veya sinirlendiğinizi fark ederseniz, eğitim seansını sonlandırın ve ara verin.

TASMA EĞİTİMİ TEKNİKLERİ 

Tasma eğitimi aslında siz dışarıya ilk adımı atmadan önce başlar. Köpeğiniz daha önce hiç tasma veya kayış takmadıysa, onu buna alıştırmanız gerekir. İçerideyken takmasına izin verin, böylece takılıyken nasıl hissettiğine alışabilir. Bu konuda rahat olduklarında, kısa bir tasma takın. Bu adım, tasmaya dolanmamaları için gözetim gerektirir, bu nedenle evde tasma takarken köpeğinize yakın durun, ancak tasmayı çekmeyin. Sadece alışmalarına izin verin. 

Rahat olduklarında, derslere başlama zamanı gelmiştir. 

GEVŞEK TASMA 

GEVŞEK TASMA ILE YÜRÜYÜŞE GENELLIKLE "GÖREV DIŞI" YÜRÜYÜŞ DENIR ÇÜNKÜ KÖPEK TOPUK POZISYONUNDA DEĞILDIR VE TEK KURAL ÇEKMELERINE IZIN VERILMEMESIDIR. 

Bu tür bir yürüyüş için "rahat", "yürüyüş" veya "serbest zaman" gibi bir komut seçin. 

Başlamadan önce köpeğinize izin vereceğiniz tasma miktarını ayarlayın. Unutmayın, tasmanın serbest olmasının amacı köpeğinizin taraf değiştirebilmesi, etrafına bakabilmesi ve bir şeyleri koklayabilmesidir, bu nedenle köpeğinize bunu yapabilmesi için biraz alan tanımak istersiniz. Bu, sadece 6 metrelik bir tasmanın halkasını tutmak anlamına gelebilir, ancak bunu yaparsanız tutarlı olun. Bunun bir sorun olabileceğini düşünüyorsanız, daha kısa bir tasma, örneğin 4 feet, daha iyi olabilir. 

Köpeğinize seçtiğiniz komutu verin ve yürümeye başlayın. Unutmayın, çekmedikleri sürece serbestçe hareket edebilirler. 

Köpeğiniz çekerse, sözlü olarak "dur" komutunu verin, ardından onu size geri çağırın ve tekrar başlayın. 

Köpeğiniz başka bir köpeğe, bir insana veya bir hayvana odaklanırsa, dikkatini çekmek için köpeğinizin adını söyleyin. Ardından dikkat dağıtıcı şeyden uzaklaşmaya çalışın, tercihen ters yönde. Dikkat dağıtıcıya yaklaşmak sorun yaratabilir ve çekiştirmeyi teşvik edebilir. 

Başka bir yürüyüşçüyü, kaykay veya bisiklet kullanan birini, bir koşucuyu veya başka bir dikkat dağıtıcıyı geçerken, geçene kadar köpeğinizi topuk pozisyonuna çağırın. 

TOPUK 

TASMAYLA TOPUK YAPMAYI ÖĞRENMEK, TASMA DIŞI EĞITIMIN ILK ADIMIDIR. SÖZLÜ KOMUTA, TIKLAMA YÖNTEMINE VEYA JEST IŞARETLERINE IZIN VEREN DAHA DISIPLINLI BIR YÜRÜYÜŞTÜR. 

Köpeğinize elinizdeki küçük bir ödül mamasını takip etmeyi öğretmeye içeride başlayın. Köpeğiniz yemeğe motive değilse, bir top veya oyuncak kullanın. Sahiplerine çok bağlı olan bazı köpekler, işaret etme gibi hareketlere yanıt verecektir, bu nedenle köpeğiniz için en iyi olanı yapın. 

Geleneksel heeling tarafı sol taraftır, bu nedenle ödülü sol elinize koyun ve sol tarafınıza doğru tutun. Köpeğinizin adını söyleyin ve yürümesini istediğiniz tarafı işaret edin. 

Köpeğiniz işaret ettiğiniz noktaya geldiğinde, hemen "evet" veya "iyi" deyin ve onu ödüllendirin. Bunu birkaç kez tekrarladıktan sonra sözlü komutları kullanmayı bırakın, sadece kendi tarafınızı işaret edin ve köpeğin kendi kendine size gelmesine izin verin, ardından ödülü verin. Sonunda, "beni izle" veya "bak" gibi komutlar kullanarak göz temasını ekleyebilirsiniz. 

Bu konuda ustalaştıktan sonra yürümeye başlayın. Birkaç adım ileri yürüyüp durarak başlayın. Köpeğinizin siz yürümeyi bıraktığınızda oturmayı öğrenmesini istiyorsanız, durduğunuzda "otur" komutunu verin. 

Köpeğiniz heeling konusunda daha iyi hale geldikçe, hızınızı artırın, kalıplar halinde yürüyün ve yavaş yürüyün. Bu, her değişiklik yaptığınızda köpeğinizi yanınızda doğru yeri bulmaya zorlar. Bu onları meşgul eder ve size daha uyumlu olmayı öğretir. 


TASMA EĞITIMI SÜRECINDE SIK KARŞILAŞILAN SORUNLARLA NASIL BAŞA ÇIKILACAĞI 

Ne yazık ki tasma eğitimi her zaman sorunsuz gitmez. Aslında, eğitim sürecinde kendi köpeğinizde bu kişilik özelliklerinden en az biriyle karşılaşma olasılığınız çok yüksektir. 

Burada en iyi hareket tarzı, mümkünse hedeften kaçınmaktır. Bu, uyanık olmanız ve yavru köpeğinizi hamle yapmaya teşvik edebilecek her şeyi izlemeniz, ardından başka bir yöne gitmeye çalışmanız, hedef geçene kadar köpeğinizin dikkatini dağıtmanız veya köpeğinize oturmayı ve hamle yapmaya başlarsa "hayır" komutunu kullanmayı öğretmeniz gerektiği anlamına gelir. Başarılı olduğunda ödüllendirin. 

Çekiştiren - Bu yaygın sorunla en iyi şekilde köpeğinize istediğini vermeyerek başa çıkabilirsiniz. Başka bir deyişle, köpeğinizi takip etmeyin ve kesinlikle çekiştirmeyin, yanınızda sürüklemeyin veya geri çekmeyin. Sadece hareketsiz durun ve köpeğiniz size geri dönüp yanınıza oturana kadar hareket etmeyi reddedin. Köpeğiniz çekiştiriyorsa bir baş yular veya ön kanca kayışına yatırım yapmak isteyebilirsiniz. 

Havlama - Bu genellikle bastırılmış enerjiden kaynaklanır, bu nedenle köpeğinizin egzersiz süresini artırmak ve bol miktarda fiziksel ve zihinsel uyarım almasını sağlamak, yürüyüşlerde havlamayı engellemeye yardımcı olabilir. Hala bir sorunsa, ters yöne gitmeyi deneyin veya havlamaya başlamadan önce köpeğinize bir ödül verin. Bu şekilde, köpeğiniz bir şeye havlama dürtüsü hissettiğinde, dikkatini bunun yerine size yöneltmeye şartlanacaktır. 

Drama kraliçesi - Drama kraliçesi yatar ve kalkmayı reddeder ya da ağlayabilir, uluyabilir veya yürüyüşlerde oldukça utanç verici olabilecek korkunç sesler çıkarabilir. Eğer köpeğiniz bu durumdaysa, yapmanız gereken ilk şey tasmasının veya kayışının doğru şekilde oturduğundan, uygun boyutta olduğundan ve herhangi bir yerini bağlamadığından emin olmaktır. Köpeğinizin yaşayabileceği bir şey bulana kadar farklı tasmalar ve koşum takımları denemeniz de gerekebilir. Daha sonra alışması için ona ekstra zaman tanıyın. Taktığınızda ödül verin. Tasma takılıyken evin içinde dolaşmasına izin verin ki alışabilsin ve bu onun için "travmatik" bir deneyim olmasın. 

Kaya - Oturan ve hareket etmeyi reddeden inatçı köpekler gerçek bir meydan okuma olabilir. Kayış veya tasma ile ilgili bir sorun olmadığından, köpekle veya çevrenizdeki ortamla ilgili bir sorun olmadığından emin olduktan sonra, bunun sadece köpeğinizin kişiliği olduğunu varsayabilirsiniz. Oturduğu zaman oturur. Bir ödül maması veya ödülle onu hareket etmeye teşvik etmeyi deneyin. Ödülü görebileceği şekilde yanınızda tutun ve ne tür bir tasmalı yürüyüş yaptığınıza bağlı olarak "gel" veya "topukla" şeklinde sözlü bir işaret verin. Komutunuza itaat ettiğinde ödülünü verin. 

YAVRU KÖPEĞİN TASMA EĞİTİMİNE NE ZAMAN BAŞLAMALISINIZ? 

Yavru köpeğinizi sadece birkaç haftalıkken tasma ve kayışla tanıştırabilirsiniz. Önemli olan yavru köpeğinizin tasma ve tasmayı olumlu duygularla ilişkilendirmesini sağlamaktır, bu nedenle oyun oynamak, yemek yemek veya sizden kucak almak gibi eğlenceli bir şey yapana kadar bekleyin ve tasma ve tasmayı yavaşça takın (tasma bu aşamada zaten tasmaya takılmış olmalıdır, böylece fazladan bir adım atmanıza gerek kalmaz - sadece tek bir yumuşak hareket). İstenen davranışı sergilediğinde ödül olarak oyuncak veya ödül maması kullanın. 

Yavru köpeğinizi eve getirdiğinizde tasma eğitimine başlayacaksınız - ya da en azından tasma ve tasmayı tanıtacaksınız. Kapıdan kaçmasını önlemek için kapıyı açtığınızda "otur" gibi öğrettiğiniz diğer davranışlar gibi ilk günden başlamalıdır. 


TASMA EĞİTİMİ İLE İLGİLİ İPUÇLARI 

Tasma eğitimi siz ve köpeğiniz için eğlenceli bir bağ kurma deneyimi olmalıdır. İşte bunu harika hale getirmek için birkaç ipucu. 

Köpeğiniz iyi gidiyorsa, sonra yaramazlık yapmaya başlarsa, onu bir veya iki kez düzeltin, ancak sonra ara verin. Davranışları muhtemelen yorgun veya sıkılmış olduklarının bir göstergesidir. 

Eğitim seanslarınızı yaşına uygun tutun. Yavru köpeklerin dikkat süreleri yaşlı köpeklerden çok daha kısadır, ancak yaşlı köpekler bile yorulur, bunalır ve bir molaya ihtiyaç duyar. Maraton eğitim seanslarından kaçının çünkü bu, köpeğin tasma ve tasma ile gezdirme hakkında olumsuz duygular beslemesine neden olabilir. 

Köpeğinize "otur", "kal", "gel" ve "aşağı" gibi temel komutları öğretin. Bu, tasma eğitimini çok daha kolay hale getirecektir. 

Eğitime başladığınızda, ilk birkaç seansınızı dikkat dağıtıcı unsurların daha az olduğu kapalı alanlarda yapın. 

Yürüyüşler, köpeklerin sizinle vakit geçirmesi ve çevrelerini kontrol etmesi için eğlenceli bir zamandır. Tasma ile yürüme konusunda olumlu duyguları teşvik etmek için mümkün olduğunca ödüller ve olumlu pekiştirme kullanın. 

Tasma ve tasmayı ilk kez veya ilk birkaç kez taktığınızda bunu mümkün olduğunca eğlenceli ve olumlu hale getirin. Köpeğiniz direnç gösterirse ara verin ve daha sonra tekrar gelin. İsteyeceğiniz son şey köpeğinizin tasma ve tasmadan korkmasıdır. 



Kaynak: https://ezydog.com/

YORUMLAR

Ad

17 şubat,1,17 şubat dünya kediler günü,1,3 aralık,1,4 Nisan,1,4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü,1,4 Nisan Sokak Hayvanları Günü,1,8 mart,1,8 mart dünya kadınlar günü,1,afet,1,bağırsak kurdu,1,birman,1,birman cat,1,birman ırk,1,birman ırk kedisi,1,birman ırkı,1,birman kedi,1,birman kedisi,1,büyük ırklar,1,cats best,1,cats best kedi kumu,1,chihuahua,1,çocuk gelişimi,1,çocuklarda hayvan sevgisi,2,deprem,1,deprem çantası,1,dünya engelliler günü,1,dünya kediler günü,1,emekçi,1,emekçi kadınlar,1,emniyet kemeri,1,engelli,1,engellihayvanlar,1,engelliler günü,1,evcil hayvan,7,evcil hayvan ürünleri,10,evcil hayvanlar,2,golden,1,golden köpek,1,golden retriever,1,golden retriever bakımı,1,golden retriever köpek,1,hassasiyet,1,hayvan,1,hayvan sevgisi,4,hayvanlar,1,hihuahua köpek ırkı,1,hills,1,hipoalerjenik,1,hypoallergenic,1,ırk,1,ırk kedisi,1,ırk rehberi,4,idrar püskürtme,1,indirim,1,indirimli mamalar,2,kadınlar günü,1,kadınlar günü tarihi,1,kedi,10,kedi ağız ve diş sağlığı,1,kedi alerjisi,1,kedi bakımı,15,kedi çiş kumu,1,kedi hastalığı,1,kedi hastalıkları,1,kedi ırk bilgisi,1,kedi ırkı,1,kedi ırkları,2,kedi idrar kumu,1,kedi kumları,1,kedi kumu,2,kedi macunu,1,kedi maması,9,kedi pati bakımı,1,kedi sağlığı,5,kedi sahiplenmek,1,kedi şampuan,1,kedi taurini,1,kedi tuvalet bakımı,5,kedi tuvalet kumu,2,kedi tuvaleti,1,kedi tuvaleti kumu,3,kedi ürünleri,1,kedi ve köpek beslenme,18,kedi vitamin ve katkıları,2,kedi vitamini,2,kediler,2,kediler günü,1,kedilerde beslenme,9,kedilerde iç parazit,1,kedilerde taurin,1,kedilerde tuvalet sorunu,1,kedilerde tüy ve deri bakımı,2,kedim eve çiş yapıyor,1,kedim tuvalete yapmıyor,1,kısır kedi,2,kısır kedi maması,2,kısırlaştırılmış kedi,2,kısırlaştırılmış kedi maması,4,kısırlaştırılmış kedilerde beslenme,4,kitten,1,kitten mama,1,kitten maması,1,kolaymama,3,kolaymamacom,1,köpek,5,köpek ağız ve diş sağlığı,1,köpek araba seyahati,1,köpek bakım,1,köpek bakımı,13,köpek dışkı yeme,1,köpek eğitimi,7,köpek emniyet kemeri,1,köpek göz ve kulak bakımı,1,köpek göz ve kulak sağlığı,1,köpek güvenliği,1,köpek ırk bilgisi,2,köpek ırkı,1,köpek ırkları,2,köpek ihtiyaçları,1,köpek kaka yeme,1,köpek maması,5,köpek oyuncağı,1,köpek ödülü,2,köpek pati bakımı,1,köpek sağlığı,9,köpek sahiplenmek,1,köpek seyahati,1,köpek şampuan,1,köpek tasma eğitimi,2,köpek tasması,2,köpek tuvalet eğitimi,2,köpek yıkama,1,köpeklerde beslenme,7,köpeklerde tasma eğitimi,1,kum,1,kuru şampuan,1,kutlu olsun,1,küçük ırklar,1,mama seçimi,1,mature kedi maması,1,merhamet,1,miyav,1,odun kedi kumu,1,odun kum,1,patili dostlar,1,pro plan live clear,1,puppy,1,puppy köpek maması,1,retriever,1,saf sevgi,1,sağlıklı beslenme,1,sahiplen,1,sahiplenmek,2,satın alma sahiplen,1,senior kedi,1,sevgi,1,sevgililer günü,1,sokak hayvanları,2,sokak kedileri,1,şivava,1,t,1,tahılsız,1,tahılsız kedi maması,1,talaş kedi kumu,1,talaş kum,1,tasma,1,tasma eğitimi,1,taşıma kabı,1,taurin,1,temizlik ürünleri,1,tuvalet,1,tuvalet eğitimi,2,veteriner,1,veteriner hekim,1,womans day,1,yaşlı kedi,1,yaşlı kedi beslenme,1,yaşlı kedi maması,1,yaşlı kedilerde beslenme,2,yavru kedi,4,yavru kedi beslenme,1,yavru kedi maması,1,yavru kedilerde beslenme,3,yavru köpek,1,yavru köpek maması,1,yavru köpeklerde beslenme,1,yavru kuru mama,1,yavru mama,2,yavru maması,2,yeni,1,yetişkin kedilerde beslenme,2,yetişkin köpeklerde beslenme,5,zararlı köpek yiyeceği,1,zararlı köpek yiyecekleri,1,zehirli köpek besinleri,1,zehirli köpek yiyecekleri,1,
ltr
item
kolaymama blog: Köpeklerde Tasma Eğitimi
Köpeklerde Tasma Eğitimi
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQsgp0JFVQmE5zz3XAmayr9lXgIHkhbYVfvbxYzUsBzrgWOpS2lnLnKQ4hKAqoiB2yZXodB6AX3IEEuk_HKyvz7PDgWECfAeTcNQQTYqCIZpb6wMveyxXvLqRxZJYylcjPosG46rRI3N5uucMtPMMlPmuGOk-2NKaIAqeK8TRJ-tn3WiwRtpIr69tbRg/s320/tasmaorman.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQsgp0JFVQmE5zz3XAmayr9lXgIHkhbYVfvbxYzUsBzrgWOpS2lnLnKQ4hKAqoiB2yZXodB6AX3IEEuk_HKyvz7PDgWECfAeTcNQQTYqCIZpb6wMveyxXvLqRxZJYylcjPosG46rRI3N5uucMtPMMlPmuGOk-2NKaIAqeK8TRJ-tn3WiwRtpIr69tbRg/s72-c/tasmaorman.jpg
kolaymama blog
https://blog.kolaymama.com/2022/10/kopeklerde-tasma-egitimi.html
https://blog.kolaymama.com/
https://blog.kolaymama.com/
https://blog.kolaymama.com/2022/10/kopeklerde-tasma-egitimi.html
true
1637423259952516900
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts Hepsini Gör Devamını oku Yanıtla Cancel reply Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR POSTS Hepsini Gör RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE ARA TÜM YAYINLAR Not found any post match with your request Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara just now 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan önce Takipçiler Takip THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy İçindekiler