Çikolata Köpekleri Kör Eder mi

  İddia; “Köpeğine sakın çikolata verme, kör olur!”   Gerçek mi ? Gerçek Taraflar Çikolatanın içeriğindeki bazı kimyasalların köpekl...

 


İddia;

“Köpeğine sakın çikolata verme, kör olur!” 

Gerçek mi ?









Gerçek Taraflar

Çikolatanın içeriğindeki bazı kimyasalların köpeklere zarar verdiği doğrudur. Çikolata, köpeklerin sindirim sistemine uygun içerikte değildir ve rahatsızlık yaratabilir.


Sahte Taraflar

Körlük, fazlasıyla abartılı ve normal şartlar altında görülmesi pek mümkün olmayan bir iddiadır. Çikolata, bazı istisnalar haricinde hiçbir köpekte körlüğe neden olmaz.


İddianın Kökeni

Bazı eski çalışmalar, köpekler arasında şeker hastalığının (diyabet) oldukça yaygın olduğunu göstermektedir. Bu sebeple, çikolatanın da şekerli bir ürün olmasından ötürü köpekleri kör edebileceği miti doğmuş ve yayılmıştır. Bu doğrudur; ancak diyabet olan köpekler için! 2010 yılında yapılan bir araştırma, günümüzdeki her 500 köpekten 1 tanesinin Tip-1 Diyabet hastası olduğunu göstermektedir (bu da Yapay Seçilim sırasındaki karşılıklı çiftleştirme ve kırma olaylarının evrimsel bir sonucudur; ancak çok detaya girmeyeceğiz burada). Bu sebeple köpeğinizin diyabet hastası olup olmadığını öğrenmenizde ve buna göre beslenmesini kontrol etmenizde fayda var. Bu durum, sadece çikolata için değil, içerisinde şeker olan her besin için geçerlidir.


Bilgiler

Çikolata içerisinde bulunan teobromin isimli bir kimyasal, köpeklerde görülen birçok hastalıkla ilişkilendirilmektedir. Bu sebeple, çikolata tüketilmesinin köpekleri öldüreceğine dair bir mit dolaşmaktadır. Çikolata köpekleri öldürebilir; ancak bu hızlı ya da kolay olan bir olay değildir! Dolayısıyla köpeğiniz bir miktar çikolata yedi diye abartılı bir korku göstermenize gerek yoktur.

Teobromin, herkesin popüler olarak bildiği "kafein" isimli kimyasalın tek bir metil grubunun çıkarılmasıyla oluşan bir kimyasaldır. Tek başına beyaz renklidir ve acı bir tadı vardır. Doğada, kakao bitkisinin tohumlarında bulunur. Bu sebeple çikolatanın da içerisine katılmaktadır. Fizyolojik etkisi, canlıların damarlarını genişletmek ve kan basıncını düşürmek şeklinde olmaktadır. Bu da hayvanlarda (dolayısıyla insanda) kalp ve solunum yetmezliğine varan sorunlar doğurabilmektedir.

Köpekleri tehdit eden durum, teobromin kimyasalını oldukça zor sindiriyor olmalarıdır, çünkü evrimsel süreçte edindikleri doğal diyetlerinde bulunan bir kimyasal değildir. İstatistiki olarak insan türü, teobromin kimyasalını köpeklere göre 3 kat daha hızlı sindirebilir. Bu sebeple köpekler, yüksek miktarda çikolata yediklerinde tehlike altına girerler. Bir köpeği tehlikeye sokan dozajın (ki buna az sonra değineceğiz) kabaca 3 katı, insana da yaklaşık olarak aynı zararı verecektir.

Köpekler için ölümcül limit, kilogram başına 300 miligram teobromin tüketmeleridir. Örneğin bir Yorkshire Teriyeri 3 kilogram olduğuna göre, 900 miligram teobromin onlar için ölümcül sonuçlar doğurabilecektir. Ancak bir Dalmaçyalı 25 kilogram kadar olabildiği için, 7.5 gram (7500 miligram) teobromin tüketmediği sürece ölümle sonuçlanan bir sorun yaşamayacaktır (elbette artan miktarda çeşitli hastalıklarla karşılaşabilir, bireyden bireye ölüm vakalarındaki miktar değişebilir). Bazı köpeklerde bu oranlar çok daha düşük olabilir ve belirtileri erken görülebilir. Örneğin kilogram başına 20 miligramda rahatsızlık, sindirim sorunları ve hiperaktivite, 40 miligramdan fazlaya ulaşıldığında kalp ritim sorunları, 60 miligramda titremeler, kasılmalar ve hatta nöbetler, 200 miligram dolaylarında ise ölümcül sağlık sorunları görülür. Kilogram başına 300 miligram ise çoğu köpek için ölümcüldür.










Hershey's Sütlü Çikolata
Kaynak: American Icons Temple

 Bu miktarların ne anlama geldiğini şöyle anlayabiliriz: Yukarıdaki fotoğraftaki Hershey's marka, Dünyaca ünlü çikolatanın içeriğinde yaklaşık 240 miligram teobromin bulunmaktadır. Dolayısıyla 3 kilogram kütleli bir terrierin yukarıdaki 12 parçalı çikolatadan 4 tam yediği zaman risk bölgesine girecektir. Bu da, eğer ki ortalıkta bol miktarda çikolatayı açık bırakmıyorsanız, pek mümkün bir durum değildir. Hele ki daha büyük kütleli bir türe sahipseniz, yenmesi gereken sayı çok daha fazladır. Dolayısıyla sadece bir parça çikolata yemesi, köpeğinize neredeyse hiçbir zarar veremez; fakat sindirim sorunlarına sebep olabilir…

Unutulmamalıdır ki her çikolata aynı riski doğurmaz; köpek sahipleri bitter çikolatadan uzak durmalıdır, onun dışındakilerle risk sınırına girmek çok çok zordur. Benzer şekilde, küçük köpek sahipleri daha temkinli olmalıdır; büyük köpeklerin tehlikeli doza ulaşması yine çok çok zordur (detaylar ve miktarlar yazıda). Yine de, köpeklerin çikolata tüketimi takip edilmelidir.

 

Asıl Tehlike: Bitter Çikolata ve Açgözlülük

Çekinmeniz gereken ise bitter çikolata olarak bilinen siyah çikolatalardır. Yukarıdaki gibi bir çikolata kalıbının bitter versiyonunda, 1100 miligram civarı teobromin bulunur. Dolayısıyla bu, çok daha hızlı bir şekilde ölümü getirebilecektir. Bu yüzden köpeğinizin ne yediğini kollamanızda fayda görüyoruz. Beyaz çikolata ise en güvenlisidir ve neredeyse hiçbir köpekte teobromin zehirlenmesine yol açamaz (içeriğinde yok denecek kadar az teobromin bulunur). Orta boylu, 22.5 kilogramlık bir köpek 28 gramlık bitter çikolataya karşılık, 226 gram beyaz çikolatada aynı semptomları gösterir.

Köpekleri tehdit eden teobrominden çok açgözlülüktür. Birçok köpek, çikolataya çok kısa sürede bağımlı hale gelebilir. Bu yüzden köpek sahiplerinin, köpeklerine çikolatayı hiç yedirmemesi tavsiye edilir. Kolaylıkla bağımlı hale gelebilen köpekler, daha fazla çikolata arayarak günlük teobromin limitlerini doldurabilir ve hatta aşabilirler. Bu durumda köpeklerinin ciddi sorunlarla karşılaşması mümkün olabilir. Eğer köpeğinizde sindirim sorunları, kusma, titremeler, kasılmalar gibi semptomlar görüyorsanız, en kısa sürede veterinere götürmeniz tavsiye olunur.

 

İnsanlarda Aynı Etki Olabilir mi?

Peki ya insan? İnsan da aşırı teobromin tüketiminden pekala ölebilir. Bu miktar, insan için kilogram başına ortalama 1000 miligram civarındadır. Dolayısıyla yukarıdaki riskli bitter çikolata örneğinden gidecek olursak, ortalama 60 kilogram bir insanın ölmesi için yaklaşık 7 kilogram bitter çikolata yemesi gerekir. 100 kilogram bir insan için bu 12 kilogram bitter çikolata demektir. Vücut ağırlığınızın %12'si kadar çikolatayı bir anda yemek, ölmek için pek de mümkün ve kolay bir yol gibi gözükmese de, dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Özellikle de çikolata canavarı okurlarımıza...

 Kaynak: evrimagaci.org

 

Köpeğimi Mutlu Etmek İçin Hangi Besin Maddelerini Tercih Etmeliyim ?

Bisküviler, krakerler, ödül çubukları gibi… oldukça fazla sayıda ve çeşitte, sağlıklı ve kaliteli köpek atıştırmalıkları mevcuttur. Bir çikolatadan daha fazla mutluluk vereceği garanti olan bu ödüller, hem zararsız olup, hem de patili dostunuzun gelişimine katkı sağlamaktadır.





















Aşağıdaki bağlantıdan indirimli ürünleri kolaylıkla inceleyebilir ve patili dostunuzu fazlasıyla mutlu edecek harika ödülleri sipariş edebilirsiniz ;

https://www.kolaymama.com/kopek-oduller

 





YORUMLAR

Ad

17 şubat,1,17 şubat dünya kediler günü,1,3 aralık,1,4 Nisan,1,4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü,1,4 Nisan Sokak Hayvanları Günü,1,8 mart,1,8 mart dünya kadınlar günü,1,afet,1,bağırsak kurdu,1,birman,1,birman cat,1,birman ırk,1,birman ırk kedisi,1,birman ırkı,1,birman kedi,1,birman kedisi,1,büyük ırklar,1,cats best,1,cats best kedi kumu,1,chihuahua,1,çocuk gelişimi,1,çocuklarda hayvan sevgisi,2,deprem,1,deprem çantası,1,dünya engelliler günü,1,dünya kediler günü,1,emekçi,1,emekçi kadınlar,1,emniyet kemeri,1,engelli,1,engellihayvanlar,1,engelliler günü,1,evcil hayvan,7,evcil hayvan ürünleri,10,evcil hayvanlar,2,golden,1,golden köpek,1,golden retriever,1,golden retriever bakımı,1,golden retriever köpek,1,hassasiyet,1,hayvan,1,hayvan sevgisi,4,hayvanlar,1,hihuahua köpek ırkı,1,hills,1,hipoalerjenik,1,hypoallergenic,1,ırk,1,ırk kedisi,1,ırk rehberi,4,idrar püskürtme,1,indirim,1,indirimli mamalar,2,kadınlar günü,1,kadınlar günü tarihi,1,kedi,10,kedi ağız ve diş sağlığı,1,kedi alerjisi,1,kedi bakımı,15,kedi çiş kumu,1,kedi hastalığı,1,kedi hastalıkları,1,kedi ırk bilgisi,1,kedi ırkı,1,kedi ırkları,2,kedi idrar kumu,1,kedi kumları,1,kedi kumu,2,kedi macunu,1,kedi maması,9,kedi pati bakımı,1,kedi sağlığı,5,kedi sahiplenmek,1,kedi şampuan,1,kedi taurini,1,kedi tuvalet bakımı,5,kedi tuvalet kumu,2,kedi tuvaleti,1,kedi tuvaleti kumu,3,kedi ürünleri,1,kedi ve köpek beslenme,18,kedi vitamin ve katkıları,2,kedi vitamini,2,kediler,2,kediler günü,1,kedilerde beslenme,9,kedilerde iç parazit,1,kedilerde taurin,1,kedilerde tuvalet sorunu,1,kedilerde tüy ve deri bakımı,2,kedim eve çiş yapıyor,1,kedim tuvalete yapmıyor,1,kısır kedi,2,kısır kedi maması,2,kısırlaştırılmış kedi,2,kısırlaştırılmış kedi maması,4,kısırlaştırılmış kedilerde beslenme,4,kitten,1,kitten mama,1,kitten maması,1,kolaymama,3,kolaymamacom,1,köpek,5,köpek ağız ve diş sağlığı,1,köpek araba seyahati,1,köpek bakım,1,köpek bakımı,13,köpek dışkı yeme,1,köpek eğitimi,7,köpek emniyet kemeri,1,köpek göz ve kulak bakımı,1,köpek göz ve kulak sağlığı,1,köpek güvenliği,1,köpek ırk bilgisi,2,köpek ırkı,1,köpek ırkları,2,köpek ihtiyaçları,1,köpek kaka yeme,1,köpek maması,5,köpek oyuncağı,1,köpek ödülü,2,köpek pati bakımı,1,köpek sağlığı,9,köpek sahiplenmek,1,köpek seyahati,1,köpek şampuan,1,köpek tasma eğitimi,2,köpek tasması,2,köpek tuvalet eğitimi,2,köpek yıkama,1,köpeklerde beslenme,7,köpeklerde tasma eğitimi,1,kum,1,kuru şampuan,1,kutlu olsun,1,küçük ırklar,1,mama seçimi,1,mature kedi maması,1,merhamet,1,miyav,1,odun kedi kumu,1,odun kum,1,patili dostlar,1,pro plan live clear,1,puppy,1,puppy köpek maması,1,retriever,1,saf sevgi,1,sağlıklı beslenme,1,sahiplen,1,sahiplenmek,2,satın alma sahiplen,1,senior kedi,1,sevgi,1,sevgililer günü,1,sokak hayvanları,2,sokak kedileri,1,şivava,1,t,1,tahılsız,1,tahılsız kedi maması,1,talaş kedi kumu,1,talaş kum,1,tasma,1,tasma eğitimi,1,taşıma kabı,1,taurin,1,temizlik ürünleri,1,tuvalet,1,tuvalet eğitimi,2,veteriner,1,veteriner hekim,1,womans day,1,yaşlı kedi,1,yaşlı kedi beslenme,1,yaşlı kedi maması,1,yaşlı kedilerde beslenme,2,yavru kedi,4,yavru kedi beslenme,1,yavru kedi maması,1,yavru kedilerde beslenme,3,yavru köpek,1,yavru köpek maması,1,yavru köpeklerde beslenme,1,yavru kuru mama,1,yavru mama,2,yavru maması,2,yeni,1,yetişkin kedilerde beslenme,2,yetişkin köpeklerde beslenme,5,zararlı köpek yiyeceği,1,zararlı köpek yiyecekleri,1,zehirli köpek besinleri,1,zehirli köpek yiyecekleri,1,
ltr
item
kolaymama blog: Çikolata Köpekleri Kör Eder mi
Çikolata Köpekleri Kör Eder mi
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9d5wPPkkcrchUvXB8WmTKxvzA_4Lu1G2XuprpS68Biqq0euXM3N7WlnnQ8Ge32P365QGt7779AC7rNpm-RCqoBTW8CjgT9yyg7drkQRiLodm92X262Evi8_PQTV96AslOUWOgEGH0J4iU6zOLsXMDylxRxQslvdC-gbwCU2tErFdTG7ZdwKzYogat0-o/w657-h432/kopekler-tatli-yerse-ne-olur.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9d5wPPkkcrchUvXB8WmTKxvzA_4Lu1G2XuprpS68Biqq0euXM3N7WlnnQ8Ge32P365QGt7779AC7rNpm-RCqoBTW8CjgT9yyg7drkQRiLodm92X262Evi8_PQTV96AslOUWOgEGH0J4iU6zOLsXMDylxRxQslvdC-gbwCU2tErFdTG7ZdwKzYogat0-o/s72-w657-c-h432/kopekler-tatli-yerse-ne-olur.jpg
kolaymama blog
https://blog.kolaymama.com/2023/07/cikolata-kopekleri-kor-eder-mi.html
https://blog.kolaymama.com/
https://blog.kolaymama.com/
https://blog.kolaymama.com/2023/07/cikolata-kopekleri-kor-eder-mi.html
true
1637423259952516900
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts Hepsini Gör Devamını oku Yanıtla Cancel reply Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR POSTS Hepsini Gör RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE ARA TÜM YAYINLAR Not found any post match with your request Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara just now 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan önce Takipçiler Takip THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy İçindekiler