Sevginin En Saf Hali; Hayvan Sevgisi

  Son zamanlarda ülkemizde sıklıkla karşımıza çıkan hayvana iÅŸkence, istismar ve ÅŸiddet olayları vicdan sahibi olan her insanın yüreÄŸini yak...

 



Son zamanlarda ülkemizde sıklıkla karşımıza çıkan hayvana işkence, istismar ve şiddet olayları vicdan sahibi olan her insanın yüreğini yakan cinsten.
Bu canlar tüm bu acıları neden yaşıyor?
Neden onların yaşam hakkına saygı duyulmuyor?
Nasıl bu derece kötülükten beslenen, empati duygusundan uzak, gaddar ve bencil bir toplum olduk?
Nerede eksiklikler var, neler yapılmalı gibi konuların her birey tarafından tartışılıp çözümler üretilmesi ve herkesin üzerine düşen görevleri yapması gerekiyor.

Ülkemizdeki ve hatta dünyadaki milyarlarca insan; hala hayvanları anlamıyor, empati kurmuyor, onların da nefes alan, duyguları olan, can taşıyan varlıklar olduğunu idrak edemeyip kendi dünyalarından dışlıyor, tiksiniyor. Onları tanıyıp, bu dünyanın bir parçası olduklarını kabullenmek, onlara yardım etmek yerine canice acı çekmelerini izliyor.

Kişilik ve davranışın olduğu gibi; caniliğin ve sapkınlığın da temeli çocuklukta atılıyor. Sırf keyif almak için veya oyun olsun diye kedilere tekme atan, sineklerin kanatlarını koparan, salyangozları ezen, karınca yuvalarına basan, köpeklerin kuyruğunu bacağını kesen merhametten sevgiden uzak çocuklar yetiştirdiğimiz sürece, bu konuda insanlık olarak bir adım öteye gitmemiz mümkün değil.

Her konuda olduÄŸu gibi merhamet eÄŸitimi de ailede baÅŸlar. Çocuklarımız için küçük yaÅŸlardan itibaren hatta daha doÄŸmadan hayaller kuruyoruz. “Doktor olsun, öğretmen olsun hayatını kurtarsın hatta adam olsun bizi de kurtarsın.” “Adam olsun” kavramını sadece maddi olanakların iyileÅŸtirilmesi olarak görüyoruz oysa. Çok para kazanıp biraz da toplumda saygın bir mesleÄŸi olunca anne babalık görevinin tamamlandığını düşünüyoruz. Bu yüzden erken yaÅŸlardan itibaren akademik becerileri kazandırmaya yönelik çocuklarımızı birçok kursa yönlendiriyoruz ve gerekli gereksiz birçok bilgi ile beyinlerini doldurmaya çalışıyoruz. Çabucak yazı yazmayı öğrensin, Ä°ngilizce öğrensin, sayı saymayı öğrensin, yüzme öğrensin, çok baÅŸarılı olup  her ÅŸeyi öğrensin. Halbuki çoÄŸunlukla atladığımız ve hayatının her alanında çocuÄŸun saÄŸlıklı bir birey olmasını saÄŸlayacak, onu gerçekten “insan” yapacak en önemli faktörü unutuyoruz: SEVGÄ° ve MERHAMET.


Çocuklarımıza koşulsuz sevgiyi, merhamet duygusunu, kendini başkasının yerine koyabilmeyi öğretmek yerine, enerjimizi hep somut başarıya odaklıyoruz.
Çocuğun içinde doğuştan var olan saf sevgiyi belki de böylece köreltiyoruz.

Çocuklarımıza huzurun doğada olduğunu, küçük şeylerden mutlu olmayı öğretmek genellikle geri planda kalıyor.
Nefes alan her şeye; doğaya, hayvana, insana, kendinden başka canlıya saygı duyması gerektiğini öğretmiyoruz. Her canlının yaşam hakkı olduğunu ve onu koruyup saygı duymamız gerektiğini, zarar vermememiz gerektiğini, kendisinin başına gelmesini istemeyeceği bir davranışı başka bir canlıya göstermemesi gerektiğini öğretemiyoruz.

Çocuğa empati duygusunu kazandırmak ebeveynlerimizin düşündüğü kadar zor mu?

En basit haliyle; “bak bunu yaptın ama baÅŸka birisi sana bunu yapsa ne hissederdin?” “kendine yapılmasını istemediÄŸin bir davranışını baÅŸka bir canlıya yapmamalısın” “kendine söylenmesini istemediÄŸin bir ÅŸeyi baÅŸkasına söylememelisin” demek anne baba için ciddi bir eÄŸitim gerektirmiyor. Ä°nsan yetiÅŸtiriyorsak eÄŸer öncelikle doktor, mühendis, öğretmen olan bireyler deÄŸil, herkese her canlıya sevgiyle empatiyle yaklaÅŸmasını bilen ve hatta ileride bu konuda çaba gösterip fark yaratacak çocuklar yetiÅŸtirmemiz gerekiyor. ÇocuÄŸun zamanı geldiÄŸinde akademik becerileri zaten kazanacağını bilip, çocuklarımızı yetiÅŸtirirken bu kavramlara daha çok yoÄŸunlaÅŸmak önceliÄŸimiz olduÄŸunda; farklı bir dünyanın temelini atacağız. Suçtan, ÅŸiddetten, sapkınlıktan uzak sadece koÅŸulsuz sevginin saygının olduÄŸu yaÅŸanılır bir ülke ve hatta bir dünya istiyorsak merhamet duygusunu geliÅŸtirmeyi her ÅŸeyin üstünde tutmalıyız.



Hayvan sevgisi ve merhameti olmayan insanlardan, başka insanlara iyilik yapmasını beklemek oldukça zor. Yapılan araştırmalara göre, katillerin hemen hepsi öldürmeye ilk önce hayvanlardan başlıyor. Çocuğa, kadına, yaşlıya şiddet uygulayan insanların geçmişine bakıldığında mutlaka hayvana da şiddet göstermiş olduğu görülüyor. Hayvana yönelik cinsel istismarda bulunanların yine savunmasız olan başka canlara; çocuklarımıza, istismarda bulunmayacağının garantisini kim verebilir? Bu sebeple hayvana şiddet olan yerde, mutlaka insana şiddet de vardır. Çocuklarımızı yetiştirirken verdiğimiz eğitimin içerisine mutlaka hayvana şiddet de koymalıyız.

‘Hayvanlar da canlı varlıklar ve asla kötü muameleyi hak etmiyorlar, yaÅŸayan her ÅŸeye saygı göstermeliyiz’i öğretmek zorundayız.

Merhamet kavramı ile bağlantılı olduğundan; çocuk gelişiminde temel bir rol oynayan hayvan sevgisi; onların topluma uyum sağlayan, kendini ifade edebilen, içindeki saf sevgiyi en iyi şekilde ortaya koymasına ve sosyal bir varlık olarak sağlıklı bir şekilde yetişmesinde önemli yer tutuyor. Günümüz şartlarının şehir hayatında; çocukların doğa ile iç içe olamaması, evin dışında sosyalleşmenin az olduğu gerçeği çocukların bilgisayar, tablet, pahalı ve çabuk sıkıldıkları oyuncaklara gömülmesi sosyal gelişimlerini olumsuz etkiliyor. Ev, kurs, kreş, okul arasında kısıtlanan çocuklar, kapalı dünya algısıyla zaman zaman benmerkezci ve kendinden farklı olana duyarsız yetişebiliyor.

Hayvanlarla sağlıklı bir ilişki, çocuğa doğanın insan dışında başka parçaları olduğunu gösteriyor.

ÇocuÄŸun “benden baÅŸka nefes alabilen canlılar var ve onlar da benim gibi mutlu olmayı hak eder” algısını geliÅŸtirmesine, bunun devamında insanlarla daha rahat iliÅŸki kurarak dışa dönük, daha sosyal ve aktif bir çocuk olarak yetiÅŸmesine yardımcı oluyor.

Hayvan sevgisi ile çocuk, anne baba dışındaki tüm canlıları koşulsuz sevmeyi ve saygı duymayı öğreniyor.


Hayvanlara yardım ederken aynı zamanda empati ve merhamet duygusu gelişiyor ve sorumluluk duygusu da artıyor.

Yapılan araÅŸtırmalara göre evcil hayvan ile büyüyen çocuklar sorumluluk duygusunu daha çabuk kazanıyor. Hayvanı besleyip yemek ve tuvalet zamanlarını takip etmek, temizliÄŸine yardımcı olmak, ona zarar vermeyip mutlu olmasını istemek, hasta olduÄŸunda üzülmek, neÅŸeli olduÄŸunda sevinmek çocuÄŸun evcil hayvanı dışındaki hayvanlarla da olan olumlu duygularını beslemenin yanı sıra çocuÄŸun duygusal ve maddi anlamda daha verici olmasını saÄŸlayıp, paylaÅŸma duygusunu geliÅŸtiriyor. Bu durum çocuÄŸun arkadaÅŸ ortamında ben’den uzaklaÅŸarak biz duygusunu geliÅŸtirmesine daha anlayışlı ve hoÅŸgörülü olmasına yardımcı oluyor.

Çocuğun yaşayan diğer canlıları sevmesi, öncelikle onları tanıma ile başlar...

Her çocuğun içinde doğuştan saf sevgi vardır ve hayvanlara karşı mutlaka ilgi gösterir. Hayvanlara karşı ilgi gösteren çocuklar anne babaları tarafından engellendiğinde, korkutulduğunda çocuk hayvanlara karşı olumsuz duygular geliştirir. Engellenen çocuk hayvanların asla yaklaşılmaması gereken, pis ve hastalıklı canlılar olduğunu tabulaştırır. Bu durum ileride hayvan fobisi oluşturmasına, insan dışında bir varlığı sevmemesi gerektiği düşüncesinin yerleşmesine neden olur. Bu durum fazlalaşırsa çocukların sevgisiz ve korkuyla büyümelerine, empati becerisini geliştirememesine, kendinden farklı olanı kabullenmeyen, sosyalleşemeyen, arkadaş ilişkileri zayıf, sorumluluk bilincine sahip olamayan bireyler olarak yetişmesine sebep olabilir.



Unutulmamalıdır ki çocuklar anne babalarının davranışlarını gözlemleyerek onları model alır. Hayvana ÅŸiddet gösteren, tekmeleyen, taÅŸ fırlatan anne babayı çocuk gözlemlediÄŸinde o da bunu normalleÅŸtirir. Hayvanı seven koruyan anne baba elbette ki çocuÄŸun içindeki sevgiyi besler. Bu konuda anne babalar da çocuÄŸa örnek olacak davranışlar göstermelidir. Anne babalar hayvanları sevmiyor veya korkuyor olabilirler, bu durum çocuÄŸa yansıtılmamalı, olumsuz düşünceler çocuÄŸa aktarılmamalıdır. YetiÅŸkinler de çocuklar gibi hayvanları tanıdıklarında, zamanla ilgileri artar ve kaygı düzeyleri azalır.  Hayvanları tanıma bilimsel metinler okumak, araÅŸtırmak, sevmeye çalışarak onlara ÅŸans vermek ile olmalı; büyüklerimizden duyduÄŸumuz hiçbir bilimselliÄŸi olmayan birtakım olumsuz efsanelerle olmamalıdır.

Bu konuda, her konuda olduÄŸu gibi öğretmenlerimize de görevler düşüyor elbette. Ailenin desteklemediÄŸi noktalarda çocuÄŸa koÅŸulsuz sevgiyi hayvan sevgisini aşılayacak olan yine öğretmenlerimizdir. Geçenlerde sosyal medyada karşıma çıkan bir fotoÄŸraf bu konuda umutlarımı besledi. Bir ilkokul öğretmeni okulun ilk günü çocuklarına dağıtmak üzere küçük paketlere kedi maması koymuÅŸ ve üzerine “sınıfına hoÅŸ geldin. Benim için bir kediyi besler misin?” yazmış. Bu kadar küçük ve az masraflı bir çalışma çocuÄŸa hayvan sevgisinin önemini, merhamet ve sorumluluk duygusunu aşılıyor, aynı zamanda okulun ilk günü tedirgin çocuklarımızı öğretmenlerine alıştırma açısından da faydalı görünüyor. Sosyal medyada hızla yayılan bu çalışma diÄŸer öğretmenlerimize de örnek olması açısından yararlı olmuÅŸtur.

Farklı ülkelerde hayvan sevgisinin aşılanması amacıyla; belirli haftalarda gönüllü veteriner hekimlerin veya okul topluluklarının çocuklar için bilgilendirici ve eğlendirici etkinlikler düzenlediğini okumuştum. Bu etkinliklerde hayvan hakları konusunda bilgilendirmelerin yanı sıra; sokak hayvanları için yapılabilecek çalışmalar, ihmal ve istismar karşısında yapılabilecekler çocuklara anlatılarak daha bilinçli olmaları amaçlanıyor. Bizler de belki barınak ziyaretleriyle, belki eğitici küçük etkinliklerle çocuklarımıza bu konuda destek olabiliriz.



Konuşamayan, derdini anlatamayan, kendini savunamayan, hakkını koruyamayan bu masum canların sesi bizlerden başkası olamaz.

Hayatında bir kez bile bir hayvanın başını okşamamış, bir çiçek koklamamış, kendi türünden başka canlıyı tiksinilecek bir şey olarak gören yetişkinlerin değil; farklılıklara saygı duyan, muhtaç olana el uzatan, koruyan kollayan merhamet sahibi insanların olduğu bir dünya eminiz ki daha yaşanılır olur. Bunun için geleceğimiz olan çocuklara koşulsuz sevgiyi öğretmek en temel görevimiz olmalı.

Bahar Çelik
Psikolojik Danışman

Kaynak: politikakademi.org

 

Hayvan Sevgisinin Psikoloji Ãœzerindeki Etkisi


İnsanlar ve hayvanlar arasındaki bağlantı çok eski yıllara dayanmaktadır.
Yapılan bir çok araştırma hayvan besleyen insanların ruh sağlığında ciddi iyileşme ve stresli durumlardan kişiyi uzaklaştırdığı ve otokontrolünüzün daha da geliştiği görülmektedir.

Sorumluluk duygusunun da arttığı bu güzel baÄŸlamda gelin birkaç örnekle süreci detaylandıralım; Epilepsi nöbeti geçiren bir kiÅŸi o sırada evdeki köpeÄŸinin kendisini adete yere siper etmesiyle süreci atlatması..
Sahibinin hasta olduğunu gören kedinin de onun başından ayrılmaması.

Şizofreni hastası bir kişinin köpeğiyle beraber negatif belirtilerinin zamanla azaltması..
Yalnızlık hissiyle yıllardır baÅŸ etmeye çalışan bir kiÅŸinin köpeÄŸi sayesinde ruhsal iyileÅŸme yaÅŸayıp, depresyondan kurtulması gibi…

Örneklerde görüldüğü gibi hayvanlar çok çeÅŸitli noktalarda insan yaÅŸamını katkı saÄŸlayıp; sorumluluk duygusunda artma, mutluluk duygusunda ciddi artma, paylaÅŸma noktalarının geliÅŸmesi gibi bir çok konuda sosyal ve davranışsal fayda saÄŸlamaktadır. 

Hayvan sevgisi çocuklar üzerinde
 olumlu etkiler saÄŸlıyor ; ailesiyle daha iyi bir iletiÅŸim kurma, empati, merhamet konusunda güzel adımlar saÄŸlamaktadırlar.

Günümüzde giderek önemi anlaşılan hayvanlara zarar vererek değil merhamet edip sahiplenerek mutlu bir toplum yaratmalıyız, fobileri olan yakınlarınıza aşırı tepkiler vermemeli, kendi korkularınız varsa bunu çevrenize ve özellikle çocuklarınıza yansıtmaktan vazgeçmeniz bu bağlamda en etkili adım olacaktır.


 

Ä°nsanların olduÄŸu kadar hayvanlarında sevilme ve sahiplenilmeye ihtiyacı var ; yaÅŸamımızı bu denli pozitif etkileyen canlılara hak edilen deÄŸeri verebilmek ve beraber kaliteli zamanlar geçirebilmek dileÄŸiyle…

 

Kaynak: www.yuzyilhastanesi.com




YORUMLAR

Ad

17 şubat,1,17 şubat dünya kediler günü,1,3 aralık,1,4 ekim,1,4 ekim hayvanları koruma günü,1,4 Nisan,1,4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü,1,4 Nisan Sokak Hayvanları Günü,1,8 mart,1,8 mart dünya kadınlar günü,1,afet,1,bağırsak kurdu,1,birman,1,birman cat,1,birman ırk,1,birman ırk kedisi,1,birman ırkı,1,birman kedi,1,birman kedisi,1,büyük ırklar,1,can dostlar,1,cats best,1,cats best kedi kumu,1,chihuahua,1,çocuk gelişimi,1,çocuklarda hayvan sevgisi,2,deprem,1,deprem çantası,1,dondurarak kurutma,1,dünya engelliler günü,1,dünya kediler günü,1,emekçi,1,emekçi kadınlar,1,emniyet kemeri,1,engelli,1,engellihayvanlar,1,engelliler günü,1,evcil hayvan,8,evcil hayvan kabul eden oteller,1,evcil hayvan ürünleri,10,evcil hayvanla seyahat,1,evcil hayvanla tatil,1,evcil hayvanlar,3,freeze dry,1,freeze dry nedir,1,freeze dry yöntemi,1,golden,1,golden köpek,1,golden retriever,1,golden retriever bakımı,1,golden retriever köpek,1,hassasiyet,1,hayvan,1,hayvan sevgisi,5,hayvanlar,3,hayvanları koruma günü,1,hihuahua köpek ırkı,1,hills,1,hipoalerjenik,1,hypoallergenic,1,ırk,1,ırk kedisi,1,ırk rehberi,4,idrar püskürtme,1,indirim,1,indirimli mamalar,2,kadınlar günü,1,kadınlar günü tarihi,1,kedi,11,kedi ağız ve diş sağlığı,1,kedi alerjisi,1,kedi bakımı,15,kedi çiş kumu,1,kedi hastalığı,1,kedi hastalıkları,1,kedi ırk bilgisi,1,kedi ırkı,1,kedi ırkları,2,kedi idrar kumu,1,kedi kumları,1,kedi kumu,2,kedi macunu,1,kedi maması,10,kedi pati bakımı,1,kedi sağlığı,5,kedi sahiplenmek,1,kedi şampuan,1,kedi taurini,1,kedi tuvalet bakımı,5,kedi tuvalet kumu,2,kedi tuvaleti,1,kedi tuvaleti kumu,3,kedi ürünleri,1,kedi ve köpek beslenme,18,kedi vitamin ve katkıları,2,kedi vitamini,2,kediler,4,kediler günü,1,kedilerde beslenme,9,kedilerde iç parazit,1,kedilerde taurin,1,kedilerde tuvalet sorunu,1,kedilerde tüy ve deri bakımı,2,kedim eve çiş yapıyor,1,kedim tuvalete yapmıyor,1,kediyle seyahat,1,kısır kedi,2,kısır kedi maması,2,kısırlaştırılmış kedi,2,kısırlaştırılmış kedi maması,4,kısırlaştırılmış kedilerde beslenme,4,kitten,1,kitten mama,1,kitten maması,1,kolaymama,4,kolaymamacom,2,köpek,6,köpek ağız ve diş sağlığı,1,köpek araba seyahati,1,köpek bakım,1,köpek bakımı,13,köpek dışkı yeme,1,köpek eğitimi,7,köpek emniyet kemeri,1,köpek göz ve kulak bakımı,1,köpek göz ve kulak sağlığı,1,köpek güvenliği,1,köpek ırk bilgisi,2,köpek ırkı,1,köpek ırkları,2,köpek ihtiyaçları,1,köpek kaka yeme,1,köpek maması,6,köpek oyuncağı,1,köpek ödülü,2,köpek pati bakımı,1,köpek sağlığı,9,köpek sahiplenmek,1,köpek seyahati,1,köpek şampuan,1,köpek tasma eğitimi,2,köpek tasması,2,köpek tuvalet eğitimi,2,köpek yıkama,1,köpekle seyahat,1,köpekler,2,köpeklerde beslenme,7,köpeklerde tasma eğitimi,1,kum,1,kuru şampuan,1,kutlu olsun,1,küçük ırklar,1,mama,1,mama seçimi,1,mature kedi maması,1,merhamet,1,miyav,1,odun kedi kumu,1,odun kum,1,ödül mamaı,1,patili dostlar,1,patili dostlarımız,1,pro plan live clear,1,puppy,1,puppy köpek maması,1,retriever,1,saf sevgi,1,sağlıklı beslenme,1,sahiplen,1,sahiplenmek,2,satın alma sahiplen,1,senior kedi,1,sevgi,1,sevgililer günü,1,seyahat,1,sokak hayvanları,3,sokak kedileri,1,şivava,1,t,1,tahılsız,1,tahılsız kedi maması,1,talaş kedi kumu,1,talaş kum,1,tasma,1,tasma eğitimi,1,taşıma kabı,1,taurin,1,temizlik ürünleri,1,tuvalet,1,tuvalet eğitimi,2,veteriner,1,veteriner hekim,1,womans day,1,yasayı geri çek,1,yaşam hakkı,1,yaşlı kedi,1,yaşlı kedi beslenme,1,yaşlı kedi maması,1,yaşlı kedilerde beslenme,2,yavru kedi,4,yavru kedi beslenme,1,yavru kedi maması,1,yavru kedilerde beslenme,3,yavru köpek,1,yavru köpek maması,1,yavru köpeklerde beslenme,1,yavru kuru mama,1,yavru mama,2,yavru maması,2,yeni,1,yetişkin kedilerde beslenme,2,yetişkin köpeklerde beslenme,5,zararlı köpek yiyeceği,1,zararlı köpek yiyecekleri,1,zehirli köpek besinleri,1,zehirli köpek yiyecekleri,1,
ltr
item
kolaymama blog: Sevginin En Saf Hali; Hayvan Sevgisi
Sevginin En Saf Hali; Hayvan Sevgisi
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYGdETE9Wb8Yl1l4NlQ6ke_5ylN52zJMjqwNFiQ1uiNhEVjdkDF7rOnfCpPkRv-ZkwpUSNmziNUy8IEawCHAqmS_5_YigUhexDgGG0wUDoCOVIapc01321KOcpMfzLUiEzKjx9JvsX3jPpzJUsMi2qQAkUomR2MbLgprO39q7LLzBKdm62DpDdNSN6x0U/w640-h426/iStock-1306543850.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYGdETE9Wb8Yl1l4NlQ6ke_5ylN52zJMjqwNFiQ1uiNhEVjdkDF7rOnfCpPkRv-ZkwpUSNmziNUy8IEawCHAqmS_5_YigUhexDgGG0wUDoCOVIapc01321KOcpMfzLUiEzKjx9JvsX3jPpzJUsMi2qQAkUomR2MbLgprO39q7LLzBKdm62DpDdNSN6x0U/s72-w640-c-h426/iStock-1306543850.jpg
kolaymama blog
https://blog.kolaymama.com/2024/02/sevginin-en-saf-hali-hayvan-sevgisi.html
https://blog.kolaymama.com/
https://blog.kolaymama.com/
https://blog.kolaymama.com/2024/02/sevginin-en-saf-hali-hayvan-sevgisi.html
true
1637423259952516900
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts Hepsini Gör Devamını oku Yanıtla Cancel reply Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR POSTS Hepsini Gör RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE ARA TÜM YAYINLAR Not found any post match with your request Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara just now 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan önce Takipçiler Takip THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy İçindekiler